Instagram
Follow me

Cuvintele dor… – Simona Danciu
829
post-template-default,single,single-post,postid-829,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,audrey-ver-1.3.1,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,eltd-mimic-ajax,eltd-grid-1200,eltd-blog-installed,eltd-default-style,eltd-fade-push-text-right,eltd-header-divided,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,eltd-dark-header,eltd-fullscreen-search eltd-search-fade,eltd-side-menu-slide-from-right,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive
Simona Danciu / Ganduri  / Cuvintele dor…

Cuvintele dor…

Draga cititorule,

Astazi am sa vorbesc in cuvinte despre cuvinte.

Da, stiu, suna putin ciudat, insa cuvintele dor. Poti provoca răni adânci si sa marchezi profund persoane prin intermediul cuvintelor fara ca macar sa iti dai seama. Inainte de a arunca cu cuvinte usturătoare, asigura-te ca sunt folosite intr-un context potrivit.  Cuvintele, dragii mei va pot fi atat scut cat si arma.

Agresiunea verbala este o forma de umilința care are in prim plan tonul si jocul de cuvinte folosit. Unele persoane au  dezvoltată o sensibilitate aparte ca urmare a unor traume ( fie din copilărie, fie bazate pe experiențe care si-au pus amprenta atat de tare pe psihicul individului încât, acesta auzindu-le, le asociază in mod direct cu traumele care l-au marcat)….

Cum reusesc cuvintele sa ne raneasca?

De cele mai multe ori, ne spun psihologii, mesajul transmis de emitator este adesea interpretat gresit de catre interlocutor. Nu cuvintele la propriu ne ranesc ci modul in care sunt interpretate acele cuvinte si de ce senzatii/emotii reusesc sa trezeasca in noi, fiind asociate in mod subconstient cu trairile noastre.

Noi oamenii, suntem firi sociale dar in acelasi timp suntem vulnerabili si sensibili, chiar daca de multe ori, pentru a ne ascunde vulnerabilitatea ne folosim de masti.

Cum, ca si persoana, ai mai avea puterea sa iti regasesti echilibrul in viata, sa ramai focalizat si sa reusesti cand ti se spune ca esti un esec, o dezamagire, cuvinte venite adesea din partea persoanelor la care tinem cel mai mult?

Da, durerea emotionala este una reala si iti ramane impregnata in minte mult mai mult timp decat durerea fizica.

De exemplu o rana fizica se vindeca in cateva zile, in timp ce o rana emotionala ne modifica perceptia asupra propriei persoane, ramanand adanc inradacinata in minte, scazand increderea si ducand de cele mai multe ori la stari de anxietate, la pierderea identitatii, facilitand chiar instalarea depresiei.

Doar pentru ca nu putem vedea ranile provocate de cuvinte, asta nu inseamna ca ele nu sunt reale si nu exista.

De cele mai multe ori, de la cuvinte au pornit razboaie, scandaluri, neintelegeri. Atat de la cuvintele in sine cat si de modul sau tonalitatea, cat si contextul in care sunt folosite acestea.

De regula poti sa iesi din multe situatii critice daca stii sa folosesti cuvinte potrivite, o tonalitate blanda si contextul potrivit. Ranile emotionale provocate de cuvinte au un impact foarte mare asupra psihicului, iar cicatricile lasate se vindeca foarte greu.

Cuvintele, asa cum spuneam mai sus, ne pot fi atat arma cat si scut. Ne pot creste nivelul de respect, de incredere, ne pot aduce fericire dar si sa ne raneasca profund, atragand cu sine dezamagiri, stari de anxietate si implicit pierderea stimei de sine.

Pozitivismul din cuvinte ne poate face fericiti atat pe noi cat si pe interlocutorii nostri. Prin puterea cuvintelor poti fi fericirea sau calaul unui om. Depinde doar de noi ce alegem sa fim.

Cuvintele dragii mei, pot insufleti un om, ii pot reda speranta, bucuria, increderea dar totodata il pot si dobora. Cuvintele nu doar ca ne dor, dar ne lasa rani sufletesti care se vor vindeca greu sau chiar niciodata.

Cuvintele auzite in copilarie ne marcheaza viata adulta. Fraze precum : Nu esti bun/a de nimic, Nu stii sa faci aia si aia, mi-e rusine cu tine….etc..se graveaza adanc in creier si au repercursiuni serioase la maturitate, scazand nivelul de incredere persoanei respective.

Acest exemplu poate avea doua scenarii: fie persoana in cauza o sa faca tot posibilul sa iti dovedeasca ca te inseli, fie o sa cada intr-o stare de anxietate, devenind exact ceea ce cuvintele au transmis, ad literam.

De regula, sexul feminin este mult mai afectat de felul in care le este transmis un mesaj, iar daca o femeie nu mai vrea sa poarte o conversatie si se retrage, inseamna ca o doare si nu mai vrea sa fie expusa durerii.

Conform unui studiu, cercetatorii au reusit sa descopere ca in creier se activeaza aceleasi zone cand intalnim durerea fizica si respingerea.

Stresul, nervii, lipsa de timp sau nepasarea ne imping adesea sa nu punem accentul pe felul in care comunicam si sa emitem eronat mesajul. Trebuie sa realizam ca suntem diferiti si sa intelegem ca daca pe noi nu ne deranjeaza ceva nu inseamna ca nu poate sa raneasca pe altcineva.

Deseori nici macar nu reusim sa ne dam seama sau sa constientizam macar, amprentele lasate de cuvinte.

Trebuie sa intelegem ca suntem responsabili de faptele pe care le facem, ceea ce gandim, ceea ce transmitem si modul in care o facem.

Inchei prin a spune :

Cuvintele dor-de fiecare data ! Alege-le cu atentie !

Love, S !

No Comments

Leave a Reply

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla a dolor et est pretium maximus.