Instagram
Follow me

Greselile ne ajuta sa ne modelam – Simona Danciu
814
post-template-default,single,single-post,postid-814,single-format-standard,eltd-core-1.1.1,audrey-ver-1.3.1,eltd-smooth-scroll,eltd-smooth-page-transitions,eltd-mimic-ajax,eltd-grid-1200,eltd-blog-installed,eltd-default-style,eltd-fade-push-text-right,eltd-header-divided,eltd-sticky-header-on-scroll-up,eltd-default-mobile-header,eltd-sticky-up-mobile-header,eltd-menu-item-first-level-bg-color,eltd-dropdown-default,eltd-dark-header,eltd-fullscreen-search eltd-search-fade,eltd-side-menu-slide-from-right,wpb-js-composer js-comp-ver-5.7,vc_responsive
Simona Danciu / Ganduri  / Greselile ne ajuta sa ne modelam

Greselile ne ajuta sa ne modelam

“Ar trebui sa faci asa”, “nu fa aia”, “nu fa asta”,”fa ca mine”!

Pornind de la celebrul citat al lui I.Kant “Nu-mi dati sfaturi! Stiu sa gresesc si singur!” ar trebui sa fim conștienți de faptul ca fiecare are dreptul la propria gândire ,opinie si propriile acțiuni făcute pe cont propriu. Ar trebui sa ne gândim la faptul ca fiecare ființa este individualista si drept urmare are dreptul sa ia propriile decizii si sa gândească conform credințelor si așteptărilor structurate si bazate pe universul conștiinței si cunoștințelor proprii. Modul de gândire al oamenilor diferă de la individ la individ, luând in calcul factorii care au contribuit la dezvoltarea gândirii proprii si drept urmare nu putem afirma ca o acțiune este eronata doar ca nu se potrivește cu modul de gândire al nostru. Ca de expemplu 6+3=9 insa si 4+5=9, 4.5+4.5=9, asadar avem 3 perspective, toate duc la acelasi rezultat insa modul de calcul difera.

Pe principiul ca toti suntem buni de dat sfaturi dar la capitolul pus in practica ne lasam adesea bătuți, ar trebui sa luam in considerare ca sfaturile noastre sunt percepute prin transpunerea universului gândirii proprii raportate la acțiunea in cauza. Doar pentru ca noua ni se pare ceva ca este bun sau corect, asta nu inseamna ca avem mereu dreptate si ca punctul nostru de vedere coincide cu al altor persoone. Personalitatile, caracterul, temperamentul difera de la persoana la persoana.

Ne place mereu sa ne afisam cu un caracter dur, atotstiutor, sa afisam o masca dupa care noi, suntem extraordinari. Le stim pe toate si le-am facut pe toate, am trecut prin cele mai grele incercari…asta ne gandim adesea, in mintea noastra de egocentristi.

Cerem sfaturi pe care nu o sa le aplicam niciodata, pe motiv ca suntem prea lasi si egoisti sa recunoastem ca cineva ar putea sa ne dea sfaturi mai bune, sau ca percep problema detasati, lucru care automat ne duce la alterarea perceptiei dintr-un unghi diferit.

De cele mai multe ori ne ferim de teama de esec, fiind educati si crescuti dupa principiu de a fi mereu cel mai bun, uitand ca cel mai bun indrumator sunt de fapt greselile noastre.

Greselile si probleme prin care trecem ne ajuta sa ne modelam gandirea, caracterul, temperamentul si ne vor face sa intelegem si sa ne dam seama care sunt punctele noastre forte, care ne sunt slabiciunile si, unde mai avem de lucrat. Doar permitandu-ne sa gresim, ne vom putea descoperii in intregime, ne vom putea cunoaste pe noi cei cu adevarat. Asumandu-ne greselile si permitandu-le acestora sa faca parte din viata noastra, ne vom autoeduca si vom invata sa fim asumati.

Daca mereu tindem sa cautam scuze, sa dam mereu vina pe alte persoane vom intra intr-un cerc vicios din care ne va fi greu sa iesim, deoarece ne pricepem al dracu de bine si ne este foarte usor  sa ne justificam si sa gasim explicatii, decat sa ne recunoastem vina.

Nimeni nu este perfect, fara de greseala si nu exista perfectiune. Perfectiunea este o utopie. Trebuie sa fim constienti ca indiferent de ce vom face, mereu o sa existe persoane carora o sa li se para actiunile nostre gresite, deoarece interfereaza pe o alta frecventa sau se lasa ghidati de anumite tipare de gandire.

Inchei prin a spune ca problemele pe care le intampinam sunt menite sa ne modeleze ca oameni, punandu-ne in dierite situatii care ne vor maturiza si ne vor face sa constientizam ca nimic nu este imposibil, dezvoltand diferite aptitudini de care nici nu aveam idee ca le avem.

No Comments

Leave a Reply

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nulla a dolor et est pretium maximus.